Hvordan forhandler man den bedste pris og gør en god handel? – det er et spørgsmål der ofte bliver stillet. Uanset hvilket produkt du ønsker at købe, så er det ofte muligt at forhandle en god pris. Du kan ved at anvende et par simple værktøjer, nemt opnå en besparelse på tusindvis af kroner og som man siger; ”hvad der er sparet, det er tjent”.
Det kan virke helt grænseoverskridende at kaste sig ud i en prisforhandling på en vare, men med den rigtige plan og forberedelse, så behøver det ikke være så svært og du bliver overrasket over resultatet.
Der findes en række metoder, til hvordan du på en nem og enkel måde kan opnå den bedste pris – her finder du 5 af dem!
Helt generelt, så er det en god ide at tænke ”win-win” og altid have fokus på, at aftalen skal være tilfredsstillende for begge parter.
Der er stor forskel på hvilken forhandlingsteknik der passer på et givent køb, afhængig af prisen, produktet og branchen – her giver vi vores bud på de mest relevante teknikker du kan anvende.
1. Stil et åbent spørgsmål
Du har fundet frem til den vare, som du gerne vil købe og skal blot finde ud af om det er muligt at få rabat. Stil et åbent spørgsmål til ekspedienten; ”Hvad kan du sælge den til mig for?”. Det er en enkel og høflig måde at starte en prisforhandling og dermed give ekspedienten en mulighed, for at tilbyde en bedre pris, hvis det er muligt. Denne forhandlingsmetode er ufarlig og kan anvendes af alle.
2. Fortæl at du har set varen til en lavere pris
Samme situation som punkt 1, du står i butikken og skal blot forhandle den bedste pris. Den lidt mere aggressive forhandlingssituation kan så startes med sætningen; ”jeg har set varen til en lavere pris på nettet”. Det kræver dog, at du taler sandt og kan finde nøjagtig samme produkt på nettet til en nedsat pris. Ekspedienten vil formentlig spørge dig hvilken pris du har set varen til, eller om han må se den omtalte annonce. Denne forhandlingsmetode er for den lidt mere erfarne og stiller lidt større krav til dig som køber og forhandler.
3. Kast et anker
Står du for at skulle købe en større vare, så kan du anvende forhandlingsteknikken ”kast et anker”. Denne forhandlingsteknik giver dig mulighed, for at påvirke sælgerens mindset og flytte fokus væk fra den oprindelige udbudspris. Teknikken går i alt sin enkelthed ud på, at du direkte eller indirekte forbereder sælger på, at du er interesseret i at købe varen, men at der skal arbejdes på prisen.
Ankeret kastes, når du i telefonen siger; ”Jeg kigger forbi til mødet i morgen, men jeg forstår ikke jeres prissætning, for I er 35 % dyrere end konkurrenterne”. Teknikken er at du kaster et anker, der fortæller sælgeren, at han er 35 % dyrere. Når I så mødes, vil sælgerens fokus nu tage udgangspunkt i din ”anker-pris” og han skal forsøge at forklare dig, at han ikke er 35 % dyrere end konkurrenterne. Sælgeren tror at du forventer 35 % rabat, så efter denne forhandling vil sælgeren typisk opfatte en rabat på 20-25 % som en rimelig pris.
Man kan ”kaste et anker” på mange forskellige måder, direkte eller indirekte, det kan være en indirekte bemærkning som; ”min veninde har netop købt samme vare med 35 % rabat”, ”min håndværker siger at prisen skal under 50.000 dkk”. Din anker-pris skal selvfølgelig ikke være urealistisk, men forhandlingsteknikken virker bedst, hvis den ”anker-pris” du efterlader i sælgerens hoved ryster ham lidt.
4. Lav en liste
Forhandlingsmodellen ”lav en liste” anvendes ligesom i punkt 3, når du skal købe en større ting og har god tid til at forberede din forhandling. Denne forhandlingsteknik er mest anvendelig, når du skal købe en lidt mere kompleks vare, hvor der naturligt kan indgå flere del-produkter eller tillægsydelser i handlen. Forestil dig som et eksempel, at du skal købe en bil, en motorbåd eller et køkken, her har du en række naturlige tillægsydelser som for eksempel opsætning, klargøring, transport, løbende vedligeholdelse, 2 års service eller garanti. Disse tillægsydelser kan du med fordel forhandle ind i prisen.
Det kræver lidt forberedelse at bruge ”lav en liste” forhandlingsteknikken. Lav en kort brainstorm og tænk over hvilke naturlige tillægsydelser du er interesseret i der skal indgå i handlen.
Du kan derefter tage kontakt til sælger og eventuelt mødes for en dialog. Først skal du have forhandlet en pris på plads, her er det et godt råd at blot stille sælger det åbent spørgsmål fra punkt 1; ”Hvad kan du sælge den til mig for?”. Hvis prisen så virker realistisk, kan du så forsøge enten med det samme eller efter er par dage, at forhandle dine tillægsydelser ind i handlen.
Ideen er således, at du siger ja til den pris som forhandleren har foreslået for at virke fair, men så efter pris forhandlingen tilføjer yderligere ydelser som kan betyde en hel del for dig, men som for sælgeren oftest ikke har den store omkostning eller som han tillægger langt mindre ulempe end den oplevede værdi for dig.
Så ender du op en i forhandling der lyder; ”ok, jeg er klar på at betale den pris som du foreslog, men så har jeg et par ting som der skal med i handlen – hvad siger du til 2 års garanti, service og vinteropbevaring?”.
5. Flere købere og større volumen
En enormt banal men ofte effektiv forhandlingsteknik kan også være, at du finder andre som er interesseret i at købe samme produkt, som det du ønsker at købe. Når du så står i forhandlingen, så siger du; ”hvad nu hvis jeg skal have 5 af dem, hvad kan du så sælge dem til?”